Er du klar til at trække stikket på Windows 7?

20-03-2019
Microsoft har meldt ud, at de den 14. januar 2020 stopper supporten på Windows 7. Men problemet med Windows 7, og dermed også de sikkerhedsmæssige risici, er ikke nyt. Microsoft trak nemlig stikket på Windows 7 helt tilbage i 2015!

Af: Kristian Lock, Impementation manager 

Er du klar til at trække stikket på Windows 7?

Microsoft har meldt ud, at de den 14. januar 2020 – om mindre end et år – stopper supporten på Windows 7. Ifølge Statcounter kører ca. 13 % af alle danske PC'er Windows 7, så det er naturligvis en udmelding og et problem, som mange danske virksomheder bør forholde sig til.

Men problemet med Windows 7, og dermed også de sikkerhedsmæssige risici, er ikke nyt. Microsoft trak nemlig stikket på Windows 7 helt tilbage i 2015! Det vender jeg tilbage til.

Løsningen er at opgradere fra Windows 7 til Windows 10

Lad os kort se på, hvad Microsoft har meldt ud om fremtiden og Windows 7. Udvidet support til Windows 7 slutter den 14. januar 2020. Efter den dato vil Windows 7 fortsat starte og køre, når jeres medarbejdere tænder for PC'en, men Microsoft vil ikke længere frigive softwareopdateringer til operativsystemet. Teknisk hjælp og automatiske sikkerhedsopdateringer, der beskytter jeres PC'er, vil ikke længere være tilgængelige for produktet.

I stedet anbefaler Microsoft – og det er jeg helt enig i – at man skifter til Windows 10.

Kan jeg nå at opgradere, før Microsoft lukker ned for supporten?
Mange spekulerer på, hvornår de skal gå i gang med at opgradere fra Windows 7 til Windows 10 for at nå at blive klar inden den 14. januar 2020.

Opgradering til Windows 10 indebærer både økonomi og infrastruktur. Måske har jeres virksomhed kritiske applikationer – fx ERP eller legacy – der ikke supporteres af Windows 10, og som derfor også skal opgraderes. Den rigtige vej frem vil være at sætte sig og få overblik over virksomhedens applikationer, opsætte et test-miljø til test af PC'er og applikationer, lave en udrulningsplan med PoC og så rulle ud.

Tager man en gennemsnitlig virksomhed i SMV-markedet, kan sådan et projekt hurtigt strække sig over 3 måneder. Er I en virksomhed med 2-4 ansatte, er opgaven hurtigere at komme igennem – har I på den anden side et mere komplekst setup med produktionsmaskiner, kan der nemt gå 6-9 måneder.

Forståeligt nok holder det mange tilbage. Det kan være en større opgave, og hvorfor nu tage den ekstraudgift og pille ved Windows 7, når det virker?

 

Supporten på Windows 7 blev lukket ned for 4 år siden!

Desværre er der mange virksomheder, der ikke har været opmærksomme på, at de siden den 13. januar 2015 har skullet køre på en udvidet Windows 7 supportaftale for at have et sikkert og opdateret operativsystem.

Har I ikke tegnet en udvidet Windows 7 supportaftale, så er I med andre ord allerede 4 år bagud på sikkerhedsopdateringer fra Microsoft! De sidste 4 år har I været sårbare over for alt muligt snask, I har hentet ind via mails, internettet og andre steder fra. Og I går rundt i falsk tryghed om, at I kører på en Windows 7, der ’virker’.

Man kan ikke holde sig 100 % sikker – selv virksomheder som Mærsk har oplevet at gå i knæ på et angreb – men hver gang vi har set et angreb, har der været benyttet en sårbarhed. Derfor er min anbefaling, at man bør gøre sit bedste for at være så sikker som mulig ved at sørge for at være opdateret, både på software og på supportaftaler.

PS! Måske har du hørt, at man for nogle helt specifikke Windows 7 licenstyper kan tilkøbe yderligere tre års support, dvs. indtil januar 2023. Men prisstrukturen og en afregningsmodel pr. device betyder, at det kommer til at koste både højre og venstre arm – så i praksis anser jeg det ikke som en reel en mulighed for at udskyde et skift væk fra Windows 7. Det vil simpelthen være for dyrt at fortsætte.

 

Del indhold her