Hvor meget kan jeg spare med Microsoft Azure?

28-02-2019
Hvad koster Azure? Hvor stor en besparelse kan jeg få ved at gå i skyen? Det spørgsmål møder jeg ofte – og med god grund. Man kan jo næsten ikke læse noget om cloud, uden at man også læser om, at det er væsentligt billigere at gå i skyen end at drifte selv. Men hvad koster det? Simpelt spørgsmål med et komplekst svar – og dog…


Af: Jan Pedersen, CEO & Partner

Hvordan udregner man prisen for Azure?
Flere faktorer gør det billigt at være i skyen med Azure. Her vil jeg se på to overordnede forhold: Du kan skræddersy din løsning præcis til virksomhedens behov, og du kan tænde og slukke for kapaciteten efter behov. Jeg starter med det sidste.

1. Du betaler kun, når du bruger datakraft
Hos CESCOM kører vores økonomiansvarlige, Mie, en gang i kvartalet en ordentligt omgang talknuseri, når hun laver kvartalsopgørelse. Det tager et par arbejdsdage, hvor Mie har det helt tunge regnemaskineri til at knurre. Hvis vi ikke kørte i skyen, skulle vi have en ordentligt talknuser-maskine stående i kælderen.

Men heldigvis kører vi i skyen. Derfor tænder Mie for den maskinkapacitet, hun skal bruge, når hun skal lave kvartalsafslutning og slukker igen, når hun er færdig. Vi betaler kun for regnekraften de to dage i kvartalet, hvor vi har behovet.

Vores regnestykke ser sådan her ud: I Azure koster den VM, vi lejer til Mie 16 timer i kvartalet, 164,74 kr. Det svarer til 54,91 kr. pr måned.

Hvis vi lejede en tilsvarende server hos en hoster, ville det koste ca. 2000 kr. pr. måned. Derudover skulle vi købe en Enterprise SQL-licens til 50.000 kr. Fordelt på 36 måneder svarer det til en månedlig licenspris på 1389 kr. Samlet pris ca. 3389 kr. pr. måned. Det er i hele træskolængder 60 gange så meget som på Azure.

2. Skræddersyet løsning eller det bedste kompromis?
Når du køber hardware, skal den opfylde mange forskellige behov i virksomheden. Præcis lige som familiebilen derhjemme. Den er egentlig for stor til indkøb og transport i hverdagen, men den er købt, så der er plads til hele familien, når I skal på ferie – hvor den måske endda bliver lige lille nok…

Sådan er det også med hardware, du køber. Grundlæggende er din server konfigureret, så den kan lidt af det hele:

  • CPU-kraften er regnekraft (det er fx CPU-kraft, vores økonomiansvarlige har brug for ved kvartalsafslutning)
  • IOPS (input/output pr. sekund) siger noget om, hvor hurtigt maskinen kan skrive på disken
  • RAM er arbejdshukommelse, hvor meget cache har maskinen. Det er relevant, hvis I har mange forskellige brugere på samme tid, eller I kører med et stort, tungt ERP-system
  • - og til sidst, GPU er grafikken, fx ved AutoCAD.


Har du brug for meget kapacitet på én af de fire parametre ovenfor, så følger kapaciteten på de tre andre parametre som regel med. Og det får du selvfølgelig lov at betale for.På Azure køber du lige præcis den maskinpark, der passer til jer
Med Azure skal du ikke betale for noget, du ikke har brug for. Microsoft har nemlig bygget maskiner, der er velegnede til forskellige opgaver. Revisionsfirmaet vælger en talknusermaskine loaded med CPU-kraft, men med begrænset ydeevne på de andre parametre, og arkitektfirmaet vælger maskinen med masser af GPU til de grafiske opgaver.

Selvfølgelig er det ikke helt så enkelt: én type virksomhed udfører sjældent kun én type opgaver. Derfor har du brug for en sammensætning af maskiner, der matcher jeres opgave.

Den rigtige rådgivning giver den bedste pris
Det er en kompleks opgave at sammensætte jeres IT-setup i skyen. For at få den rigtige pris og det optimale setup skal du søge rådgivning hos nogen, der ved, hvordan man ’oversætter’ jeres virksomheds behov til Azure. Det kræver et rigtig godt kendskab til IT generelt, til Azure specifikt – og til den enkelte virksomhed.

Hos CESCOM sammensætter vi et Azure-miljø med de maskiner, der passer til jeres virksomhed, så I udelukkende betaler for den funktionalitet, I har brug for – når I har brug for den.

Og det er ikke kun på serversiden, at det er fleksibelt at køre i skyen, samme valgmuligheder og fleksibilitet gælder ved netværk, storage, databaser, AI og machine learning og så videre, og så videre.

Men hvad koster Azure så?
Hos CESCOM har vi arbejdet med Azure de seneste 6-7 år. Vores erfaringer har vi indarbejdet i vores Besparelsesberegner. Her kan du indtaste en række oplysninger om jeres nuværende IT-setup – uanset om I kører on-premise, hybrid eller cloud – og få en ret detaljeret rapport med et overblik over, hvor meget vi kan hjælpe jer med at spare i kroner og ører.

Se hvor meget du kan spare – indtast dine oplysninger i Besparelsesberegneren her

Del indhold her